Verplichte boorddocumenten in België

Tijdens een wegcontrole kan u om verschillende verplichte documenten worden gevraagd. Ontdek in dit artikel welke boorddocumenten verplicht zijn in België!

Verplichte boorddocumenten in België

Wat zijn de verplichte boorddocumenten in België ?

Of u nu Belgisch staatsburger bent of gewoon inwoner van België, u bent wettelijk verplicht om de volgende documenten bij de hand te hebben wanneer u met uw voertuig reist :

Uw rijbewijs

Uw rijbewijs is uiteraard een van de documenten die u moet kunnen voorleggen bij een wegcontrole. Volgens de Wegenverkeerswet van 1968 “mag niemand een motorvoertuig op de openbare weg besturen, tenzij hij houder is van een rijbewijs…”.

Goed om te weten : het Belgische rijbewijs heeft een administratieve geldigheid van maximaal 10 jaar.

Uw autokeuring certificaat

Alle voertuigen die een autokeuring moeten ondergaan, moeten een geldig autokeuringscertificaat en een geldige keuringssticker hebben. In België is een eerste technische keuring verplicht voor elk voertuig dat 4 jaar oud wordt. Daarna is elk jaar een inspectie nodig.

Is uw autokeuring certificaat van technische keuring bijna verlopen ? Maak online een afspraak en vermijd elk risico op vertraging !

Uw verzekeringsbewijs

Het verzekeringsbewijs, of groene kaart, is een officieel document dat bewijst dat uw voertuig gedekt is door een verzekeringsmaatschappij. Zorg ervoor dat je altijd je groene kaart bij je hebt als je rijdt. Het is een van de verplichte documenten in België en u kunt een boete krijgen als u het niet laat zien. Bovendien is bij een ongeval het verzekeringsbewijs nodig om het ongevallenrapport in te vullen.

Als u met uw voertuig reist, zorg er dan voor dat alle landen waar u doorheen rijdt op uw verzekeringsbewijs staan vermeld. Neem zo nodig contact op met uw verzekeraar.

Uw kentekenbewijs

Het Belgische kentekenbewijs
is een tweedelig document dat uw voertuig identificeert aan de hand van verschillende elementen zoals kenteken, merk en model. Deel 1 maakt deel uit van de verplichte boorddocumenten en moet dus altijd in uw voertuig aanwezig zijn. Deel 2 moet thuis worden bewaard.

Uw certificaat van overeenstemming

Ten slotte is het certificaat van overeenstemming ook een verplicht voertuigdocument in België. Het bewijst dat uw voertuig voldoet aan de in België geldende technische voorschriften en dat het in overeenstemming is met de beschrijving op het kentekenbewijs.

Let op ! Al deze documenten moeten origineel en actueel zijn. Kopieën van deze documenten worden niet aanvaard tijdens een wegcontrole. Indien u bij een controle een of meer van deze documenten niet kunt overleggen, kan een proces-verbaal worden opgemaakt en kan uw voertuig worden stilgelegd totdat u de originele documenten overlegt.