Een rijvakantie is te ernstig om lichtvaardig op te vatten. Om veilig te kunnen rijden en op uw bestemming aan te komen om van uw vakantie te genieten, leest u hoe u uw voertuig vóór uw rijvakantie kunt voorbereiden!

Hoe bereidt u uw voertuig voor?
Voor een veilige rijvakantie kunt u beginnen met een aantal controles van uw voertuig:
- Controleer de stuurinrichting, de lichten en koplampen, de remmen, de ruitenwissers en de accu,
- Controleer de slijtage en de spanning van de banden en vergeet niet het reservewiel te controleren,
- Maak de koplampen en lichten schoon,
- Vul remvloeistof, koelvloeistof, olie en ruitensproeiervloeistof bij.
Zorg voor een blaastest, een veiligheidsvest en een gevarendriehoek in uw auto voordat u vertrekt. Zorg ook voor de nodige uitrusting voor een wielwissel, een zaklamp en een EHBO-doos. Als u in de zomer reist, vergeet dan niet om een zonnebril en een zonneklep mee te nemen en vergeet niet om drinken mee te nemen om gehydrateerd te blijven. Als u in de winter reist, neem dan warme kleren en dekens mee, evenals voedsel en water. Zo ben je voorbereid in geval van een file. Vergeet niet een krabber, antivriesspray, handschoenen en speciale uitrusting zoals kettingen of sneeuwbanden mee te nemen.
Is uw voertuig binnenkort toe aan een technische keuring? Maak nu online een afspraak en rij weg met uw vers gekeurde voertuig!
Hoe laadt u uw bagage in?
Om het laden van uw bagage te optimaliseren, kunt u deze tips volgen:
- Leg de grootste en zwaarste stukken bagage onderin uw kofferbak,
- Zet dan al je andere bagage in dalende volgorde,
- Leg daarop alle voorwerpen die u tijdens uw reis van nut kunnen zijn.
Voorzichtig! Plaats alleen lichte voorwerpen op de hoedenplank van uw auto. Zware voorwerpen kunnen bij plotseling remmen gevaarlijke projectielen worden.
Als u een aanhangwagen gebruikt, maar ook een fietsendrager, een dakkoffer of dakstangen, zorg er dan voor dat u altijd de instructies van de fabrikant volgt. Houd u ook aan de geldende regels voor het laden (borden, overschrijding van de lengte van uw voertuig, enz.)
Hoe bereidt u uw route voor?
Denk er allereerst aan uw route met de auto voor te bereiden, waarbij u de voorkeur geeft aan autosnelwegen of wegen met gescheiden rijbanen. Informeer ook naar de weersvoorspellingen en de verkeersomstandigheden voor de hele reis.
Er zijn verschillende sites die u kunnen helpen bij de voorbereiding en de keuze van uw autoroute:
Om uw route te kiezen en te berekenen: Via Michelin
Om de weersomstandigheden te controleren: Meteo België
Om de verkeerssituatie te controleren: Wegeninfo
Hoe bereid je je voor?
Voor een veilige rijvakantie is het essentieel dat u fit bent. U kunt dit doen door deze tips te volgen:
- Rijd goed uitgerust en kies ervoor om ’s ochtends te vertrekken in plaats van ’s avonds of ’s nachts. Ga ook niet weg na een lange werkdag.
- Stel geen tijd vast voor uw aankomst. Zo voorkomt u stress op de weg en kunt u pauzes nemen wanneer dat nodig is.
- Neem nooit medicijnen die onverenigbaar zijn met autorijden of alcohol. Vermijd bovendien een zware maaltijd voordat u vertrekt, want daar kunt u slaperig van worden.
- Ten slotte, raak niet opgewonden, gestrest of iets anders dat uw staat van alertheid zou kunnen beïnvloeden.
En onderweg?
Een goede voorbereiding van uw voertuig is een essentiële stap om uw reis soepel te laten verlopen. Vergeet echter nooit voorzichtig te zijn als u eenmaal onderweg bent!
Voorkom het risico van slaperigheid en vermoeidheid
Om op vakantie alert te blijven op de weg, kunt u
- Lucht uw auto regelmatig en vermijd oververhitting,
- In de zomer, als uw auto voorzien is van airconditioning, moet u zorgen voor een gematigd verschil tussen de temperatuur binnen en buiten (tussen 4 en 5 graden maximaal). Zorg er ook voor dat je genoeg drinkt,
- Vergeet niet regelmatig te stoppen (minstens 15 minuten om de 2 uur) en te ontspannen met een korte wandeling of stretching, Zelfs als je je geweldig voelt,
- Als u ’s nachts rijdt of naar uw slaap luistert om ’s morgens vroeg te vertrekken, zorg er dan voor dat u de frequentie van deze pauzes verhoogt. Probeer in dat geval tijdens deze stops korte dutjes te doen,
- Als u het minste symptoom van slaperigheid voelt (zware oogleden, geeuwen,…), stop dan onmiddellijk en doe een dutje van minstens 20 minuten.
Respecteer de verkeersregels
Vergeet tot slot natuurlijk nooit de verkeersregels te volgen, die essentieel zijn voor uw veiligheid, de veiligheid van uw passagiers en de veiligheid van andere weggebruikers:
- Draag altijd uw veiligheidsgordel,
- Gebruik uw telefoon nooit tijdens het rijden,
- Neem om de 2 uur een pauze,
- Respecteer de snelheidslimieten,
- Gebruik geen alcohol of medicijnen,
- Respecteer veilige afstanden,
- Geef het stuur door of stop als je moe bent,…