Prijsverhoging voor autokeuring in 2023

De prijzen van de autokeuring zullen in de 3 Gewesten vanaf 1 januari 2023 worden verhoogd. In Wallonië zal de prijs 55,70 euro bedragen. Deze verhoging zal ook gelden voor tweedehands voertuigen.

Prijsverhoging voor autokeuring in 2023

10,6% indexering

De indexering zal volgend jaar maar liefst 10,6% bedragen, tegenover een stijging van 4% tussen 2020 en 2021. Zo zal in het Waalse Gewest het nieuwe tarief voor een autokeuring vanaf 1 januari 2023 55,70 euro bedragen. 

Hoewel deze verhoging door de automobilisten uiteraard niet wordt toegejuicht, is zij toch in overeenstemming met de huidige inflatoire tendens. Zoals gerechtvaardigd door de openbare dienst van het Waalse Gewest, houdt bijna 70% van de kosten van een technische inspectie rechtstreeks verband met arbeid. En zoals in alle sectoren zal ook het salaris van de controleurs in januari 2023 met gemiddeld 11% stijgen. 

Een algemene toename 

Helaas zullen de kosten van de autokeuring niet de enige prijsstijgingen zijn. Voor het verkrijgen van een certificaat voor een te koop aangeboden tweedehands auto wordt 83,50 euro in rekening gebracht, tegen 75 euro nu. De stijging zal zich over het hele land verspreiden, want ook in Brussel en Vlaanderen zullen de prijzen met 10% stijgen. 

Deze situatie zou veel automobilisten, die al in een wurggreep zitten door de stijgende autoprijzen, maar ook door brandstof, verzekeringen en belastingen, wel eens van hun stuk kunnen brengen. Er zij echter op gewezen dat de tarieven voor autokeuringen in België nog steeds redelijk zijn in vergelijking met die in sommige buurlanden. Voor een technische controle in Frankrijk varieert de gemiddelde prijs tussen 62 en 99 euro. Anderzijds zijn de prijzen voor een technische keuring in Luxemburg, tussen 55 en 68 euro, relatief vergelijkbaar met de onze. In Duitsland, ten slotte, wordt weliswaar een basistarief van ongeveer 50 euro vastgesteld, maar komt daar een verplichte emissietest bij die tussen de 26 en 33 euro kost.