Model verkoopovereenkomst voor een auto

Eindelijk ! U hebt een koper gevonden! De tweedehandskeuring is al uitgevoerd (of moet nog gebeuren) en u hebt alle documenten in orde gekregen. Een modelcontract voor de verkoop van een tweedehandsauto kan op zo’n moment enorm nuttig zijn!

Wanneer u een voertuig tussen particulieren verkoopt, is het niet verplicht om een schriftelijke verkoopovereenkomst te gebruiken wanneer u een factuur voorlegt. Het opstellen van een contract is echter zeer aangeraden en kan u later een hoop gedoe besparen.

Wat is een verkoopcontract voor tweedehandsauto's en wat moet er in het contract staan?

Het verkoopcontract van een auto is een geldig document dat gebruikt kan worden in geval van geschillen. Vandaar het belang om dit document nauwkeurig op te stellen. Op die manier kunnen beide betrokken partijen gerustgesteld worden.

Het is belangrijk dat de informatie in het contract juist is, omdat de verkoper aansprakelijk gesteld kan worden voor verborgen gebreken wanneer bewezen kan worden dat die bekend waren.

Hieronder vindt u een modelcontract voor de verkoop van een tweedehandsauto tussen particulieren in Pdf-formaat. Dit document kan gemakkelijk afgeprint worden.

Vergeet niet alle documenten te verzamelen die u moet afgeven bij de verkoop van een voertuig. Je zult ze van tevoren nodig hebben. Lees ook onze gids over de documenten die u moet voorleggen bij de verkoop van een auto

Modelcontract voor de verkoop van een auto tussen particulieren

Wat moet er in het contract staan?

  • De contactgegevens van de verkoper en de koper: naam, voornaam, telefoonnummer en respectievelijke adressen. U kunt eventueel een kopie van de identiteitskaart of enkel het nummer ervan optioneel bijvoegen.
  • De aankoopdatum: de datum waarop de verkooptransactie plaatsvindt.
  • Een beschrijving van het voertuig: merk, model, chassisnummer, jaar van eerste inschrijving, kilometerstand en cilinderinhoud.
  • Een ontvangstbewijs van de verschillende documenten: de aanvraag tot inschrijving, de Car-Pass, het gelijkvormigheidsattest, het onderhoudsboekje, het keuringsattest en het aantal overgedragen sleutels.
  • De verkoopprijs van de auto en een vermelding van de betalingswijze.
  • Een verklaring dat de auto gekocht wordt in een staat die door de koper gekend is.

Aansprakelijkheid van de verkoper

De verkoper blijft verantwoordelijk voor alle verborgen gebreken die hem/haar bekend zijn. Vergeet dus niet om op schriftelijke wijze de gebreken aan te geven die u aan de koper bekend gemaakt hebt.

Een verkoop zonder Car-Pass kan eenzijdig door de koper geannuleerd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *