Meterfraude is een wereldwijde plaag die gevreesd wordt door alle kopers van tweedehands auto’s. In België vertoonde maar liefst 9% van deze voertuigen in 2022 een vervalste kilometerteller.

Een wereldwijd fenomeen
Gesjoemel met de kilometerteller is een wereldwijd probleem dat alle kopers van tweedehands auto’s zorgen baart. Om dit fenomeen te bestrijden zijn in de loop der jaren verschillende systemen en servicebedrijven opgericht. Car Vertical, een Litouws bedrijf dat gegevens verzamelt over voertuigen in 27 landen over de hele wereld, is een van de nieuwste. Het bedrijf heeft net zijn lijst van 2022 vrijgegeven van de landen die het meest getroffen zijn door meterfraude: “Het gemiddelde percentage van meterfraude was 15,2%. En kopers van auto’s die tussen 2010 en 2013 zijn geproduceerd lopen de meeste kans om een auto te kopen met een geknoeide meter“, aldus het bedrijf.
Wat deze fraude betreft, staat Frankrijk op de derde plaats in de ranglijst van Car Vertical: 9,6% van de auto’s die het bedrijf vorig jaar analyseerde, had een vervalste kilometerstand, met een gemiddelde vermindering van 34.826 km. Daarna volgen Finland (9,55% vervalste tellers) en België (9%). De landen waar het meest wordt gefraudeerd staan aan de andere kant van de ranglijst. En het slechtst presterende land in 2022 is Letland, waar 23,6% van de geanalyseerde auto’s een afwijkende kilometerstand vertoonde.
Car-Pass tegen meterfraude in België
Het is duidelijk dat België het meest effectieve land is om geknoei met kilometertellers te voorkomen. Dit is te danken aan het Car-Pass systeem, dat speciaal is ontworpen om deze fraude te bestrijden. Bij elk bezoek aan een Belgische autoconstructeur, zoals autokeuring en onderhoud, wordt de kilometerstand van de auto geregistreerd in een computerdatabase. Wanneer het voertuig wordt doorverkocht, moet de verkoper vervolgens onder meer een Car-Pass-rapport voorleggen met de data en de kilometerstand die tijdens de levensduur van de auto zijn geregistreerd.
Dit systeem heeft sterk bijgedragen tot de sanering van de Belgische markt, die als een van de belangrijkste tweedehandscentra in West-Europa wordt beschouwd. De Belgen zijn echter nog bezig de Car-Pass te verbeteren. Vanaf 1 juli van dit jaar kunnen de verzamelde gegevens worden gebruikt voor studies en statistieken. Daarnaast zal de Car-Pass ook de actieradius van elektrische voertuigen aangeven en in 2024 zullen alle aan de auto uitgevoerde reparaties in de database worden geregistreerd, waardoor de Car-Pass een digitaal onderhoudsboekje wordt.
In Frankrijk is het enige vergelijkbare systeem Histovec, dat in 2014 door een EU-richtlijn is opgelegd en in 2019 wordt ingevoerd. Technische keuringscentra registreren de kilometerstand die tijdens de autokeuring wordt geregistreerd in een database die voor iedereen toegankelijk is. Histovec verschaft ook informatie over de datum van eerste inschrijving, eigendomsveranderingen, ongevallen waarvoor deskundige reparaties nodig zijn, de administratieve status van de auto (verpanding, verzet, diefstal), de data en resultaten van technische controles, de kilometerhistorie en kenmerken zoals merk, kleur, cilinderinhoud, vermogen, motortoerental, geluidsniveau en vervuilingscriteria. Het belangrijkste verschil met de Car-Pass is dat reparaties die bij een garage worden uitgevoerd, niet worden geregistreerd.