Technische keuring voor een tweedehands camper

Een technische keuring is verplicht voor de verkoop van een gebruikte camper in België. Ontdek alles wat u moet weten over technische keuringen voor tweedehands campers, rapporten over tweedehands auto’s, registratieaanvragen en Car-Pass bij de verkoop van dit type voertuig!

GEBRUIKTE CAMPERKEURING

Welke technische keuring is vereist voor een gebruikte camper?

Bij de verkoop van een in België geregistreerde camper is een technische keuring verplicht. Dit geldt zowel voor de verkoop door een particulier als door een handelaar. Elke te verkopen camper moet worden gekeurd voordat deze op naam van de nieuwe eigenaar wordt gesteld. 

Als het voertuig een maximaal toegestane massa (MAM) van minder dan 750 kg heeft, moet het een technische keuring ondergaan. In het geval van een camper met een MAM van meer dan 750 kg is een administratieve technische inspectie voor de verkoop vereist. 

Moet u uw voertuig laten keuren? Maak online een afspraak en vermijd de wachtrijen! 

Een tweedehands technische keuring is echter niet vereist bij de overdracht van een camper met oude nummerplaat tussen echtgenoten of wettelijk samenwonenden of van een ouder op een kind. Als de oude nummerplaat niet voldoet aan het nieuwe Europese formaat (7 tekens) of als de overdracht ervan niet gewenst is, is een administratieve technische controle vereist. Deze moet vóór de registratie worden uitgevoerd in een erkend centrum voor technische inspectie voor de afgifte van een registratieaanvraag. 

Het verzoek om registratie 

In alle gevallen moet de registratieaanvraag worden ingediend door de nieuwe eigenaar van de camper. Deze toepassing kan : 

via de verzekeringsmaatschappij van de nieuwe eigenaar naar de DIV worden gestuurd, of
rechtstreeks door de nieuwe eigenaar worden ingediend. In dat geval moet de nieuwe eigenaar naar een van de DIV-kantoren gaan. 

Opgelet: de DIV (Direction pour l’Immatriculation des Véhicules) is een tak van de FOD Mobiliteit. Het hoofddoel is het beheer van alle administratieve handelingen voor de registratie van voertuigen.  

Het keuringscertificaat 

Op voorwaarde dat de camper geen technische of administratieve gebreken vertoont, wordt een groen keuringscertificaat afgegeven dat 1 jaar geldig is.

Goed om te weten: er worden geen bonussen toegekend voor tweedehands technische keuringen.

De visuele inspectie

Op voorwaarde dat de gebruikte camper geen technische of administratieve gebreken vertoont, wordt een document “Visual Vehicle Inspection” afgegeven. Dit document is 12 maanden geldig vanaf de laatste volledige inspectie. Bovendien wordt op het laatste certificaat een handmatig stempel geplaatst.

Let op: deze 2 documenten moeten samen aan de nieuwe koper worden gegeven. 

Het tweedehands verslag

Naast de volledige technische controle van het motorhome moet een extra controle worden uitgevoerd. De resultaten van deze 33 extra inspectiepunten worden vervolgens vastgelegd in een tweede verslag. Dit rapport, dat 2 maanden geldig is, geeft de technische staat van de camper weer op het moment van presentatie en verschaft de potentiële koper dus essentiële informatie. 

Goed om te weten: hoewel een inlooptest nu weer mogelijk is in Vlaanderen, blijft een afspraak nodig in Wallonië en Brussel. 

De Autopas

De Car-Pass wordt automatisch geleverd bij het tweedehandse rapport. Het biedt een officiële garantie voor de werkelijke kilometerstand van het voertuig. Het voorkomt dus dat er met de kilometerteller wordt geknoeid.

Elke particulier of professional die een tweedehands auto verkoopt, moet een Car-Pass overhandigen aan de koper. Zo kan de koper de kilometerstand controleren en zo de werkelijke waarde van het voertuig beter inschatten. Naast deze informatie zal de Car-Pass vanaf 1 maart 2019 de volgende gegevens bevatten 

  • CO2-uitstoot
  • De Euro-norm
  • Eventuele controles na een ongeval
  • Terugroepacties van fabrikanten die nog niet zijn uitgevoerd. 

Let op! Een verkoop zonder Car-Pass is niet geldig. In dat geval heeft de koper het recht om de ontbinding van de verkoop en terugbetaling te vragen. 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *