De keuring van motorfietsen wordt binnenkort verplicht

De technische keuring voor motorfietsen is nog niet verplicht, wat voor veel mensen goed nieuws betekent. Maar de Belgische regering denkt er steeds meer aan om dit wettelijk te verplichten, om een minimum aan veiligheid te garanderen. Lees verder om er meer over te weten.

De keuring voor motorfietsen is momenteel niet verplicht

In België is de technische keuring niet verplicht voor motorfietsen. Motorrijders die een technische keuring willen kunnen dit laten doen. Maar wie zijn tweewieler niet wil controleren, is daartoe niet verplicht. Zo kan je inderdaad een beetje geld besparen. De geruchten zeggen echter dat de keuring voor motofitsen binnenkort verplicht zal worden. Alle voertuigen moeten immers gecontroleerd worden om te zien of ze in orde zijn. Het doel is niet om motorrijders te laten betalen, maar om hen veilig op de weg te laten gaan.

Meer ongevallen bij minder keuring?

Uit vele studies is gebleken dat er geen correlatie bestaat tussen motorrijders en het aantal ongevallen. De meeste motofietsongelukken zijn meestal te wijten aan andere weggebruikers. De oorzaak ligt dus niet aan een technisch defect. Er zij op gewezen dat minder dan 1% van de ongevallen te wijten zijn aan de motofiets zelf.

Een verplichte keuring voor meer veiligheid

Zoals u ongetwijfeld begrepen zult hebben, is het niet omdat er te veel ongelukken gebeuren door de motofiets zelf dat de technische keuring verplicht zal worden. Het doel is gewoon om de motorrijders nog meer veiligheid te bieden door alle onderdelen van de motor regelmatig te controleren. Sommige mensen weten hoe ze het zelf moeten doen, terwijl anderen het geld misschien niet willen uitgeven. Niettemin is de verplichte technische keuring voor motorfietsen iets waarover wij vaak horen, maar dat nog niet is ingevoerd: momenteel ligt het voorstel nog op tafel, maar het zou de komende maanden wel eens een realiteit kunnen worden.

De conclusie is dat het verplicht stellen van technische controles voor motorrijders niet noodzakelijk verrassend is. Het is tenslotte een voertuig dat regelmatig gecontroleerd moet worden. Zo kunnen motorrijders veiliger rijden op de weg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *