Autotermen voor dummies

Autotermen voor dummies! De technische woordenlijst!

Kent u dat gevoel? Aan de garage staan met uw auto, de garagist die u van alles over uw auto verteld, maar u die totaal geen idee hebt over wat hij het heeft? Of wilt u een nieuwe auto kopen, en de verdeler blaast u omver met een heleboel termen waar u niks vanaf weet…

Kom eindelijk te weten wat deze autotermen betekenen!

ESP: het systeem dat je auto onder controle houdt

Elektronisch Stabilisatie Programma is de volledige naam. Het is een technologisch systeem dat er voor zorgt dat u en uw auto altijd veilig op de weg blijven. Vooral als u een onverwachtse beweging moet maken of wanneer u iemand of iets zou moeten ontwijken, dan zal dit systeem u helpen door de koers van uw wagen te veranderen en kansen op ongelukken te minimaliseren.

Wat is een distributieriem?

De distributieriem is het centrale punt van je wagen en verbindt belangrijke onderdelen waaronder de verbinding tussen de wielen en het omhulsel van uw wagen. De ophanging is bepalend voor de rijkwaliteit van uw auto. Zo is de distributieriem verantwoordelijk voor de aandrijving van de olie-, brandstof-, en waterpomp. Dit is dus één van de belangrijkste onderdelen van uw wagen.

TPMS: een controlesysteem voor de bandenspanning

Het zogehete TPMS, oftewel Tyre Pressure Monitoring Systeem is een elektronisch controlesysteem ingebouwd in je auto om de spanning van de banden te meten. Zodra de bandenspanning van één van de banden te hoog of te laag is krijgt u automatisch een melding op het dashboard dat er iets mis is.

De auto uitbalanceren

Balanceren  betekend “het in evenwicht brengen van iets”. In dit geval gaat het over de wielen van de auto. Hierbij halen ze de oneffenheden van de wielen eruit. Als u tijdens het rijden uw stuur voelt trillen is uw wagen niet goed uitgebalanceerd. Het is van groot belang dat dit goed gebeurd.

De auto uitlijnen

Wanneer u met de auto rijdt, maar u hebt het gevoel dat u de hele tijd moet tegensturen. Dan wordt het tijd dat uw garagist uw auto even uitlijnt. Dit betekent dat ze de wielen van uw auto terug rechtzetten. Zo kan u met uw auto weer in een perfect rechte lijn vooruit bollen.

Bij deze ben je niet langer een dummie, bij het volgende bezoekje aan je verdeler of garagist zal je weten waarover ze spreken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *