Autokeuring van elektrische auto’s

Steeds meer mensen bezitten een elektrische auto. En net als elk ander gemotoriseerd voertuig op de openbare weg, moet dit type auto regelmatig technische controles ondergaan. Wanneer moet de eerste keuring plaatsvinden? Wat zijn de bijzonderheden en kosten van deze keuring? Ontdek alles wat je moet weten over autokeuring voor elektrische auto’s !

Autokeuring van elektrische auto's

Frequentie: eerste keuring na 4 jaar

Net als voor conventionele benzine- of dieselauto’s geldt voor de aankoop van een nieuwe elektrische of hybride auto dat deze de eerste vier jaar niet aan een autokeuring hoeft te worden onderworpen. Dus na een eerste inspectie op de 4e verjaardag van het voertuig, wordt de verplichting om een jaarlijkse autokeuring te ondergaan van kracht, volgens dezelfde regel als voor voertuigen op conventionele brandstoffen.

Moet je elektrische auto binnenkort worden gecontroleerd? Maak online een afspraak en vermijd wachtrijen en vertragingen!

Het belang om je voertuig in goede conditie te houden

Welk type voertuig je ook rijdt, het is essentieel om regelmatig onderhoud te plannen bij je garage of dealer. Ook al rijdt je auto op elektriciteit, veel onderdelen zijn onderhevig aan slijtage die vergelijkbaar is met die van conventionele auto’s. Dus voordat je aan de autokeuring begint, is het een goed idee om een afspraak te maken met je garage voor een eerste inspectie.

Wist je dat? TÜV, de gerenommeerde Duitse technische inspectie- en certificeringsinstantie, onthulde onlangs een fascinerend rapport over slijtage bij elektrische voertuigen. Tijdens periodieke autokeuring, bleek dat elektrische auto’s sneller slijten. Lees meer in dit artikel!

Controlepunten

Net als bij conventionele voertuigen worden alle onderdelen van elektrische auto’s gecontroleerd. Van het remsysteem tot het verlichtingssysteem, van de structuur en de carrosserie tot de uitrusting, alle onderdelen van het voertuig worden grondig gecontroleerd tijdens de autokeuring. De enige tests die niet worden uitgevoerd zijn de emissietests, die kenmerkend zijn voor auto’s die op conventionele brandstof rijden. Deze tests zijn echter nog steeds verplicht voor hybride auto’s.

Ontdek hoe je je kunt voorbereiden op je autokeuring en vermijd elk risico op een herhalingsbezoek!

De kosten van autokeuring voor elektrische auto’s

In België variëren de tarieven voor periodieke autokeuring naargelang het type voertuig en de regio waar ze worden uitgevoerd.

Prijs van autokeuring voor elektrische auto’s in 2023

 

Wallonië

Brussel

Vlaanderen

100% elektrische auto

50,50 €

38,20 €

38,20 €