De gerenommeerde Duitse keuringsinstantie TÜV, die gespecialiseerd is in autokeuring en certificering, heeft onlangs een interessant rapport gepubliceerd over de slijtage van elektrische voertuigen. Tijdens autokeuring bleek dat de massa van de accu’s van invloed is op de duurzaamheid van bepaalde mechanische onderdelen, waardoor elektrische voertuigen sneller slijten. Uitleg.

Elektrische voertuigen komen vaak niet door de autokeuring vanwege het gewicht van hun accu’s
De voordelen van elektrische auto’s worden vaak aangehaald, zoals het feit dat ze minder onderhoud nodig hebben en een langere levensduur hebben. Hoewel dit gedeeltelijk waar kan zijn, onthult een nadere analyse op basis van de ervaring die de afgelopen jaren is opgedaan op de automobielmarkten dat ze echter onderhevig zijn aan andere beperkingen. Het TÜV-rapport richtte zich op vier populaire elektrische automodellen: de BMW i3, de Nissan Leaf (ZE1), de Renault Zoe en de Tesla Model 3. De experts stelden vast dat er vooral vaak problemen waren met de remmen en het chassis, die grotendeels te wijten waren aan de overbelasting van de accu’s in vergelijking met modellen met verbrandingsmotoren van vergelijkbare grootte.
Waarom verslijten elektrische voertuigen sneller?
Remmen op de proef gesteld
Door hun accu’s hebben elektrische voertuigen een zwaardere structuur dan hun tegenhangers met verbrandingsmotor. Deze overbelasting legt een bijzonder hoge druk op de ophangingen, assen en remmen, waardoor ze zwaarder worden belast dan normaal (in vergelijking met alle motortypen). Paradoxaal genoeg kan minder druk op conventionele remmen leiden tot vroegtijdige slijtage. Wanneer de recuperatiefunctie van de remenergie wordt gebruikt (door het gaspedaal los te laten en de automatische vertraging te voelen, soms tot volledige stilstand), worden de ‘fysieke’ remmen (remblokken en remschijven) in stand-by gezet, wat, afhankelijk van de rijstijl, een fenomeen van ‘degradatie van de remblokken’ kan veroorzaken, d.w.z. een vermindering van hun wrijvingscoëfficiënt. Daarom raadt TÜV eigenaren van elektrische voertuigen aan om regelmatig het rempedaal te gebruiken om het wrijvingsoppervlak van de remblokken te herstellen.
Maak online een afspraak voor de autokeuring van je elektrische voertuig!
Voortijdige vermoeidheidspunten
De Renault Zoe zit in de middenmoot als het gaat om het aantal storingen bij autokeuring, ongeacht het motortype. De tekenen van voortijdige vermoeidheid zijn vooral te vinden in de ophangingsarmen en trekstangen. De bediening van het rempedaal van deze Franse elektrische auto wordt ook vaak bekritiseerd.
De Nissan Leaf, waarvan de tweede generatie in 2018 uitkwam, doet het iets beter dan gemiddeld, maar er wordt herhaaldelijk melding gemaakt van hardnekkige problemen met het dimlicht en de remschijven. Deze situatie is nog meer uitgesproken voor de BMW i3, een model waarvan de productie is stopgezet en waarvan de lancering dateert uit 2012.
De Tesla Model 3 ten slotte presteert het slechtst in de groep, met een uitvalpercentage van 8,9% bij zijn eerste autokeuring. Naast problemen met de verlichting, zoals defecten aan het dimlicht en de mistlampen, vertonen de remschijven van de Model 3 ook meer defecten dan het gemiddelde van alle onderzochte voertuigen. Hetzelfde geldt voor de ophanging. Over het algemeen versnelt dynamisch rijden, dat wordt gekenmerkt door veelvuldig accelereren, de slijtage van deze onderdelen, die onderhevig zijn aan een aanzienlijke belasting.
Kortom, gewicht en buitensporige prestaties (vooral bij Tesla) blijven de belangrijkste problemen bij auto’s in het algemeen en elektrische voertuigen in het bijzonder. Hoewel deze problemen niet catastrofaal zijn, vereisen ze wel reparaties of aanpassingen die sneller lijken te komen dan verwacht, met extra kosten tot gevolg.